SUOMEN ILMAVOIMAT

Ilmavoimien osallistuminen tuo tapahtumaan monipuolisen kaluston ja jännittäviä ohjelmia, kun Midnight Hawks, Hawk-soolo, Hornet-soolo ja Grob-soolo esiintyvät.

Midnight Hawks, Ilmavoimien taitolento-osasto, hurmaa yleisön taidokkaalla ja näyttävällä ohjelmallaan, jossa taitolennon tarkkuus ja muodostelmalennon kauneus yhdistyvät saumattomasti. Tämä neljän Hawk-suihkuharjoituskoneen osasto on tunnettu erittäin tiiviistä lentämisestään ja näyttävistä ja vaikuttavista kuvioistaan.

(c) Kari Tuomi

Hawk-soolon esittää kapteeni Eemeli Vähäsöyrinki, jonka varaesityslentäjänä toimii kapteeni Miika Luukkonen. Ohjelmaan sisältyy vaativia liikkeitä ja nopeita käännöksiä, jotka esittelevät tämän suihkuharjoituskoneen suorituskykyä ja ketteryyttä. Kaikki Ilmavoimien lentäjät käyvät läpi koulutusvaiheen Hawkilla, ennen Hornetiin siirtymistä.

Hornet-soolo puolestaan katsojille unohtumattoman kokemuksen Suomen kärkikoneen, F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän kyvyistä. Näytöksessä nähdään huippuluokan suorituskykyä, uskomattomia nopeuksia ja näyttäviä liikkeitä, jotka tuovat esille Hornetin monipuolisuuden ja voiman. ”Lisäsin mukaan liikkeitä, missä nokka osoittaa joko suoraan tai viistosti kohti yleisöä. Silloin koneen liikerata ja liikehtimiskyky näkyvät yleisölle tietyissä liikkeissä huomattavasti selvemmin kuin esityslinjan suhteen tehtävissä liikkeissä. Lyhensin hieman pituutta viime vuodesta, mikä vaikuttaa positiivisesti siihen, että kone on heti sarjan alussa kevyempi pienemmän polttoainemäärän vuoksi ja sitä myöten koneen suorituskyky parempi.”, kertoo Ilmavoimien vuoden 2024 pääesityslentäjä, kapteeni Petteri ”Loudeater” Kairinen. Hornet-soolon varaesityslentäjänä toimii kapteeni Paulus Kärnä.

(c) Kari Tuomi